Apostol Arsachi sau cum amalgamul de neamuri poate funcționa constructiv în Balcani

Apostol Arsachi sau cum amalgamul de neamuri poate funcționa constructiv în Balcani

Deși puțini români au auzit de el, cel dintâi ministru de Externe al Principatelor Române Unite este cunoscut și foarte iubit în Grecia ca unul dintre cei mai mari evergheți, adică finanțatori și ctitori de lucrări pentru binele comunității. Apostol Arsachi, ”un personaj reprezentativ pentru societatea Țării Românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea” a avut ”toate ingredientele omului de succes din vremea sa”. Deși ”a pornit modest”, dintr-un sat din Munții Epirului din Albania actuală, ”dintr-o comunitate în care se vorbea albaneza, valaha și turca, Arsachi a învătat de mic să facă bani” pe baza lungii experiențe a familiei sale în comerțul balcanic. După studii la Viena și la Universitatea din Halle, întors în noua patrie a familiei sale, Țara Românească, ”Arsachi s-a remarcat în societatea boierească, nu prin statutul de negustor și proprietar funciar, ci prin acela de medic, participând ”cu entuziasm la fondarea Societății medico-chirurgicale din București”. În doar câțiva ani, copilul din Munții Epirului a ajuns un personaj respectabil în capitala Țării Românești, secretarul particular al domnului și protomedic”. ”Situația materială înfloritoare și înrudirile în rândul boierimii îl situează printre dușmanii pașoptiștilor”. Deși în evoluțiile ulterioare Revoluției de la 1848 continuă să-și susțină vederile conservatoare și militează pentru revenirea la conducere a unor foști domnitori, când, la Adunarea Electivă din 1859, ”lucrurile se tranșează în favoarea lui Cuza, Arsachi va cădea în picioare. Intră în siajul politicii promovate de Barbu Catargiu, prim-ministru de expresie conservatoare și ajunge secretar de stat (echivalentul ministrului de Externe)”. Ba chiar ajunge și prim-ministru interimar pentru câteva zile, după asasinarea lui Barbu Catargiu în 1862.
”Chiar dacă viața lui era bine statornicită în România, nevoile nou-constituitului stat grecesc nu l-au lăsat indiferent. A contribuit în mare măsură prin finanțări și investiții la sprijinirea sistemului bancar, constituind o pildă spre imitare de către alți investitori, ca și la educarea îndeosebi a tinerelor grecoaice”, fiind decorat pentru aceste merite de regina Amalia, în numele regelui Greciei, cu ”Crucea Sfinților Arhangheli”.
Aceasta este pe scurt traiectoria unui ”personaj emblematic pentru spațiul balcanic”, a cărui viață este minuțios documentată în cartea ”Apostol Arsachi (c.1792-1874) – Medic, om politic și everghet”, scrisă de Ștefan Petrescu, istoric neoelenist, membru al Institutului de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, și Lidia Trăușan-Matu, lector la catedra de istorie a medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Lansarea cărții a avut loc la data de 21 mai 2024, în cadrul unui eveniment organizat de către Editura Omonia și Uniunea Elenă din București, sub egida Ambasadei Greciei la București. Volumul a fost realizat cu ”sprijinul generos” al unei membre a comunitații oamenilor de afaceri greci din România, Danae Stambouli, care în Cuvântul sponsorului mărturisește că a primit ”educația clasică de bază la Școala Arsakeion din Atena”, înființată în 1852 de Apostol Arsachi ca o ”școală de fete model, cu înalte norme de funcționare” și dăinuind până în prezent ca instituție prestigioasă de învățământ primar și secundar. Renumele de care Apostol Arsachi se bucură în Grecia a motivat Editura Omonia să opteze pentru o ediție bilingvă, traducerea în limba greacă fiind asigurată de doi profesori de la Universitatea Macedonia din Salonic, Apostolos Patelakis și Georgios Ioannidis, specialiști în spațiul românesc și în relațiile greco-române. (Carolina Ciulu )/cciulu

RADOR RADIO ROMÂNIA (22 mai 2024)